Izložbe: Muzej Mimara 2017.

www.grupa9.hr

Kad se okupi nekolicina istomišljenika sistim ciljem: želimo slikati i izlagati, nameće se vrlo prozaično pitanje: pod kojim nazivom ćemo se predstaviti publici? Ako ih ima devet, a igrom slučaja okupili su se devetog u mjesecu, rješenje se nameće samo od sebe: Nazvat ćemo se Grupa 9! I tako je stvorena šibenska Grupa 9 koja danas broji četrnaest članova od kojih njih trinaest izlaže na izložbi u zagrebačkoj Mimari (Ante Bergam Momin, Nada Bogdanović, Ivo Branica, Boris Čelar, Predrag Jokić, Duje Kodžoman, Lana Martinović Čala, Kristina Mihoković Petrov, Vladimir Mihoković – Miha, Ines Orošnjak, Silvija Sunara, Marin Štokić i Dario Vukorepa). Svi su oni nekim načinom vezani uz Šibenik i okolicu, bilo rođenjem, školovanjem, prebivanjem. Raznih su dobnih skupina, raznih likovnih i inih obrazovanja, raznih zanimanja. No jedno im je zajedničko: potreba za likovnim izrazom, bilo profesionalno, ili samo iz hobija.

Grupa 9 osnovana je 2008. godine i ovo im je četrnaesti skupni nastup. Na ovoj izložbi u zagrebačkom muzeju Mimara, održanoj u studenom 2017. dolazi do izražaja sva raznolikost tema, tehničkog izraza i slikarskog rezultata jedne neformalne grupe umjetnika, od kojih je svaki „svoj“. Tu se susreću jake čiste boje i nježni prozračni akvarel, kombinirana tehnika i akrilik na platnu, mozaik, ulje na platnu, fotografija. Prostor upotpunjuju četiri skulpture Predraga Jokića iz recikliranog materijala (drvo) kojemu umjetnički nerv autora daje novu, likovnu dimenziju. Na otvorenju izložbe govorili su ravnateljica Mimare mr.sc. Lada Ratković Bukovčan, te Predrag Jokić, predsjednik udruge Grupa 9.

Skupne izložbe su za publiku, u pravilu, zahvalnije od samostalnih. Ako kod samostalne izložbe gledatelj nije na „istoj valnoj duljini“ s autorom, nema povratne informacije i on jednostavno zaključi: izložba mi se ne sviđa. No kod više autora, više raznih likovnih izraza, uvijek se nađe nešto što gledatelja privuče; komercijalno rečeno, zbog veće ponude lakši je odabir onoga što mu se sviđa.

Šibenska Grupa 9 sigurno će i na sljedećim izložbama privući publiku i tako ostvariti svoj cilj: živjeti slike u nastajanju i gledateljima ih dati na uživanje. Jer nije svrha umjetnosti čamiti u nekom zakutku, ili biti dostupna samo rijetkim odabranima. Umjetničko djelo treba biti dostupno što većem broju gledatelja: kad već svi ne umijemo stvarati, možemo barem uživati u stvorenom.

Zrinka Pillauer Marić, prof.